søndag den 14. oktober 2007

Gør som politiet siger eller betal ved kasse 1

Politiet har brugt og bruger forsat enorme ressourcer på demonstrationer og optøjer i forbindelse med Ungdomshuset. Ifølge politifolkenes tillidsmænd går det ud over en lang række andre opgaver som nedprioriteres fordi politiets pengekasse er tom.
Det er en trist udvikling når en gruppe på 3000 (politiets skøn over deltagerantallet ved demonstrationen forrige lørdag) i den grad kan lægge beslag på så mange ressourcer.
Intet tyder på, at de unge har opgivet kampen, snarere ændret taktik i retning af mere civil ulydighed frem for ballade og barrikader. Vi kan selvfølgelig håbe, at ikke-voldstendensen har bidt sig fast, men omvendt må vi ikke glemme, at selvom de lod brostenene blive, hvor de hører til, marcherede de stadig gennem politiets blokader mod bygningen i Vanløse. Så nok havde vi sluppet for 436 anholdelser forrige lørdag, hvis politiet havde jagtet indbrudstyve i stedet for at holde vagt ved et gammelt vandværk, men kommunen havde så stået tilbage med en besat bygning som politiet efterfølgende skulle rydde.
Derfor er løsningen ikke at flytte politiet væk fra demonstrationerne, men de unge væk fra demonstrationerne. De unge – og alle os andre, for den sags skyld – har ret til at demonstrere, og det skal de forsat have lov til. Men noget tyder på, at straffen for ikke at følge politiet anvisninger er alt for lav.
Så længe det kan ’betale sig’ at agere dødvægt mod politiblokader, så længe forsætter de unge. De har alt at vinde og intet at tabe. Og eftersom Ritt Bjerregaard er begyndt at vakle, så tyder noget på at deres taktik har hjulpet dem nærmere deres mål.
Jeg er overbevist om, at hvis civil ulydighed og overtrædelse af maskeringsforbudet konsekvent blev takseret til en bøde á 10.000 kroner, så ville lysten til at være på tværs, lige så stille forsvinde, og politiet kunne tage fat på andre opgaver.

Ingen kommentarer: